top of page

Viipperät viuhumaan

Viipperä on hauska sekä vappuna että muutoinkin, erityisesti kun vähän tuulee. Tarvikkeiksi tarvitset paperia tai pahvia, ei kuitenkaan kovaa kartonkia, mikä taas helposti halkeaa. Kaisa ja Kimmo tekivät kaksi viipperää toisen tuollaisesta lilanpunaisesta vahvemmasta paperista ja toisen verkkokaupan mainoksesta.

Lisäksi tarvittiin sakset, neljä tavallista grillitikkua, kaksi puuhelmeä, leipäpussin sulkijan puolikas ja maalarinteippiä. Yhdestä pussisulkijasta saa keskeltä halkaisemalla kaksi viipperän ratasta. Keppi voi olla mikä tahansa suora keppi, isompia grillitikkuja ei tarvita kuin yksi. Puuhelmen tilallla voi olla mikä tahansa pieni ja pyöreä jossa on riittävän kokoinen reikä keskellä. 

Viipperä on kiva koriste koko kesän niin pihalla kuin parvekkeella.

Viipperä 1.0.jpg
Viipperä 1.01.jpg
viipperä 1.1.jpg
Viipperä 2.jpg
Viipperä 3.jpg
Viipper%C3%A4%204_edited.jpg

1. Leikkaa paperista/ pahvista neliö

2. Taittele paperi/pahvi kuvan mukaisesti

3. Leikkaa taitoksia pitkin niin että ennen paperin keskikohtaa jää matkaa  2-3 cm leikkaamatonta kohtaa Tee jokaisen syntyneen kolmion kulmaan 1-1,5 cm paperin reunasta reikä, samoin neliön keskikohtaan, pyörittele keskikohdan reikä pyöreäksi.

4. Pistä neljä tavallista grillitikkua yhteen ja teippaa ne yhteen. Kiinnistä pussisulkijan puolikas kepin toiseen päähän niin että sulkijasta jää pitempi osa pystyyn kuten kuvassa. Pujota helmi.

5. Taittele keskelle paperista ne kulmat, joissa on reikä ja pujota pussinsulkijan puolikkaaseen päällekkäin. Sulje nippu helmellä, ja taita pussinsulkijan loppupää kuten kuvassa.

6. Ja sitten viipperät pyörimään. Mikäli viipperä ei pyöri kunnolla, katso että sakarat pääsevät vapaasti liikkumaan.

Vappuhuiskut vaikka mistä 

Huiskuja, viuhkoja tai miksi kaikiksi niitä sanotaan käytetään vappujuhlimisen lisäksi myös urheilujoukkueiden kannustamisessa, juhlien koristeina ja hyttysten huiskimiseen. Kimmon ja Kaisan vappuideat olivat tällä kertaa kierrätyshuisku ja pillihuisku. 

Huisku%201_edited.jpg
Huisku 1.2.jpg
Huisku%201_edited.jpg

Kierrätyshuiskun tarvikkeet ja toteutus

1. Aikakausilehti avattuna, ota niitti keskeltä pois. Ota 5-10 sivua huiskua varten. Neljä tavallista grillitikkua yhteen teipattuna.

2. Taita lehden sivut pitkittäissuuntaan, leikkaa lehtinipun toiseen reunaan suikaleita pitkittäin, ja jätä siihen reunaan, jossa on taitos leikkaamatonta lehden sivua 3-4 cm.

 

3. Rullaa leikkaamattomasta reunasta lehtinppua kunnes kaikki ovat kepin ympärillä, teippaa nippua aina välillä, voit käyttää myös paperiliimaa.

 

4. Nippu kasaan ja keppi ylös, hupsis huisku on valmis.

 

Tosin Kimmo halusi tehdä vähän näyttävämmän huiskun leveillä suikaleilla. - Uniikkia tämä on, totesi Kimmo.

pillihuisku.jpg

Pillihuiskun tarvikkeet ja ohje:

1. Paperipilli

 

2. Silkki- tai kreppipaperia

3. Teippiä

4. Paperista otetaan noin metrin mittainen ja 30-40 cm leveä siivu, joka taitetaan kaksinkerroin pitkittäissuuntaan.

5. Taitospuoli pidetään ehyenä ja vastakkainen sivu leikataan suikaleiksi, taitospuolelle jää 2-3 cm leikkaamatonta aluetta

6. Leikkaamaton alue rullataan pillin ympäri ja kiinnitetään teipillä.

bottom of page