Kimmo ja Kaisa salapoliiseina
Tutkimuskeinot

Kimmon ja Kaisan salainen lista

Tehtävä: Selvitä kuka rosvosi kirppisrahat!
Hankitaan tietoja: Kuka kävi kerhohuoneella meidän jälkeemme?
Epäillyt: Entinen talonmies, joka ei tykännyt kun huoltoyhtiö sai hänen työnsä, yläkerran täti, joka huutaa lapsille ( tosin usein hyvästä syystä ) sekä tuntematon urpo.
Miten selvitetään:
-
Kysellään ihmisiltä.
-
Katsotaan onko kerhohuoneelle jäänyt sen jälkeen kun lähdettiin jonkun tavaroita tai muuta?
-
Kenellä olisi sinne sunnuntai-iltana asiaa.- Löytyykö kengänjälkiä, vaatekappaleita tai muuta?
-
Hajuvettä, öljyä , bensaa tai pesuainetta. Onko outoja tuoksuja?
-
Otetaan sormenjälkiä kaapista missä rahalaatikko oli ja laatikosta myös.
-
Löytyykö vaatteiden kuituja, hiuksia tai muuta pientä?
-
Selvitetään miten lukollinen laatikko avattiin.
Mitä tehdään?
Sormenjälkien ottaminen rikospaikalta. Tarvitaan sekä rikospaikan sormenjäljet että Kimmon ja Kaisan omat sormenjäljet sillä he olivat myös itse aiemmin rikospaikalla. Etsitään hiuksia, kuituja ja muita asioita.
Tarvikkeet
-
Lääkehiiltä tai piirrustushiiltä ( murskataan kuppiin jauheeksi sitä mitä kotoa löytyy )
-
Kevyt sivellin, puhdas ja kuiva vesiväri-tai meikkisivellin
-
Läpinäkyvää teippiä
-
Sakset
-
Valkoista paperia
-
Suurennuslasit, mikroskooppi jos löytyy
-
Näytteenottopussit
-
Pinsetit
Sormenjälkien tutkiminen rikospaikalta
-
Levitetään siveltimellä varovasti hiilijauhetta kaikille pinnoille, joita voro on voinut koskettaa. Sisääntulo, väliovet ja kaapin ovi, pöydän pinta, tuolin karmi ja rahojen säilytyslaatikko. Puhalletaan ylimääräinen hiili sormenjäljestä pois.
-
Laitetaan jäljen kokonaan peittävä teippi varovasti jäljen päälle liimapuoli alaspäin, irrotetaan varovasti ja painetaan valkoiseen paperiin huolellisesti kiinni. Sormenjälkinäytteet pussitetaan.
-
Tutkitaan suurennuslasilla sormenjälkiä. Otetaan myös omat sormenjäljet, ja erotetaan tunnistetut jäljet niistä jäljistä, joita ei ole vielä tunnistettu.
Kohoumatyypit sormenjäljissä
Kimmo ja Kaisa aloittavat jokaiselle salapoliisille tutulla kikalla. Ei muuta kuin hiiltä ja suurennuslasi esiin ja sitten sormenjälkiä tutkimaan!


Piste

Haarautuma
(Kaksoishaa-rautuma)

Vastakkaiset Haarautumat

Kolmipäinen
Haarautuma

Päätös





Risteys
Saari
Lyhyt
Kohouma
Koukku
Silta
Sormenjäljen selvittäminen
Miten tehdään:
-
Kasta sormesi musteeseen ja paina paperille. Jos aika riittää, tee tämä molempien käsiesi kaikilla sormilla. Selkeiden sormenjälkikuvien ottaminen voi vaatia hieman harjoittelua. Merkitse mistä sormesta kukin jälki on peräisin.
-
Tutki mallikuvia eri sormenjälkikuvioista. Mitä peruskuvioita (silmukka, kaari, kierre ym.) sormissasi on? Ovatko kuviot suuntautuneet oikealle vai vasemmalle? Millaisia muita tunnistamista helpottavia kuvioita sormenjäljissäsi on peruskuvioiden lisäksi?
-
Jos haluat, voit painaa sormenjälkesi myös ilmapalloon. Kun puhallat palloon ilmaa, saat sormenjäljen suurennettua.
Mikä on tehtävän idea:
Kämmenten ja sormenjälkien epiteelissä on erityisen selkeät kohokuviot, sormenjäljet. Jokaisen ihmisen, jopa identtisten kaksosten, sormenjäljet ovat ainutlaatuiset. Sormenjäljet poimuttuvat sikiövaiheessa (n. 4 kuukauden iässä) ja myöhemmin ne vain kasvavat, mutta eivät muuta muotoaan. Sormenjälkien yksilöllisyyttä käytetään edelleen hyväksi rikostutkimuksessa.
Hiusten tutkiminen
Myös hiuksia voidaan tutkia ja selvittää kenelle ne kuuluvat. Kimmo ja Kaisa tutustuvat hiusten tutkimukseen.

Kuva 1: Kahden eri ihmisen hiuksia kuvattuna mikroskoopin 10-kertaisella suurennuksella. Kaksi päällimmäistä hiusta kuuluvat toiselle ja alimmainen punertavampi hius toiselle ihmiselle. Kuvasta ilmenee että samalta ihmiseltä otetut kaksi hiusta voivat olla eri paksuisia.

Kuva 2: Lähikuva hiuksesta mikroskoopin 40-kertaisella suurennuksella kuvattuna. Kuvasta ilmenee hiuksen suomumainen pintarakenne.