top of page

Joulupuuhaa

lumitähdet ja tuikkukupit

snowflakes-4728922_1280.jpg

Lumitähdet

Perinteisiä lumitähtiä ikkunoihin voi tehdä, sekä tavallisesta paperista, että silkkipaperista. Tarvitset myös hyvät sakset ja lyijykynän. Oletko koskaan kokeillut tehdä eläimiä lumitähtiin? Se onnistuu siten, että piirrät jonkin eläimen puoliksi kolmion laitaan. Avattuasi lumitähden, eläimestä on tullut kokonainen ja niitä on monistunut neljä lumitähdelle. Valokuvassa ensimmäiseen lumitähteeni on piirretty ja leikattu kissa.

Klikkaa kuvaa ja näet ne suurempana. 

lumitähtikolmio - pieni.jpg
valmiit lumitähdet - pieni.jpg

Tässä lumitähden taittelukaava:

- Leikkaa paperista neliönmuotoinen pala.


- Taita paperi puoliksi ja taas puoliksi, että saat pienemmän neliön.


- Neliössä on nyt 4 kerrosta. Taita paperi avoimen nurkan kohdalta kolmioksi.


- Leikkaa taitteiden kohtaan erimuotoisia koloja. Voit piirtää kolot lyijykynällä. Se
helpottaa suunnittelua. Tee vuorotellen molemmin puolin kuvioita. Leikkaamalla kuvioita myös ulkoreunaan voit tehdä hiutaleista eri muotoisia: pyöreitä,kukkasia tai vaikka tähtiä. Ulkoreunan voi myös hapsuttaa. Jos leikkaat taitoskohdan kärjen pois, saat hiutaleen keskelle reiän. Tiesitkö, että silkkipaperista tehdyn lumitähden voi kiinnittää ikkunaan maitotipalla?

Silkkipaperilla koristellut tuikkukupit

Seuraavaan tunnelmalliseen tuikkukuppiin käy mikä tahansa pieni lasipurkki. Itse käytin salsadipin lasipurkkia. Kun purkki on pesty, niin tarra purkin kyljestä lähtee helposti astianpesuaine vedessä. Raaputa tarraa hieman, niin se liukenee saippuavedessä kuin itsestään.

Tähän koristeluun tarvitset:
Silkkipaperia
Sakset
Decoupage lakkaa (tätä myydään askartelukaupassa)
Sivellin

tyhjä purkki.jpg

Purkin koristelu on helppo tehdä. Leikkaat vain sopivia palasia silkkipaperista purkin päällystämiseen ja lakkaat ne sitten siveltimellä kiinni lasipurkkiin. Silkkipaperi tarttuu lasipurkin pintaan helposti. Ensin lakasta näyttää jäävän purkkiin valkoista lakkaa, mutta kun purkki kuivuu, se häviää.

valmis tuikkulyhty.jpg

Tuikkukuppi malliini leikkasin silkkipaperista myös kirjaimia koristukseksi. Voit myös leikata lehdistä kuvia ja kiinnittää niitä lakalla purkin kylkeen. Koristele vain purkin ulkopuoli. Pese sivellin hyvin lakkauksen jälkeen. Kun lakka on kiinnittänyt koristukset ja kuivunut, voit laittaa lasikupin sisälle tuikkukynttilän.

Kun koristeet on tehty, käydään seuraavassa osassa yhdessä perheen tai kavereiden kanssa joulaiheinen tietovisa! 

bottom of page