top of page

Uuden vuoden touhut

rakennetaan raketteja!

new-years-eve-5242046_1920.jpg

Raketit ja niiden pauke ovat kaikille tuttuja juttuja kun alamme lähestyä vuoden loppua ja juhlia uuden vuoden saapumista. Meille kaikille tutut, kaupasta ostettavat raketit polttavat ruutia kiivetessään taivaalle, mutta raketin polttoaineena voi oikeastaan olla vaikka mitä!  

silvester-rocket-5531_1280_edited.jpg

Ilotulitulitusraketeissa polttoaineena on ruuti, joka on kiinteää polttoainetta. Ruuti palaa nopeasti ja sen avulla raketti kiitää nopeasti taivaalle, jossa se lopulta paukahtaa komeasti säkeileväksi valopalloksi tai kuvioksi!  

Muista että ilotulitteiden kanssa ei saa pelleillä! Niiden kanssa on noudatettava tarkkaan ikärajoja, ohjeita ja käytettävä suojalaseja. 

Satelliitteja taivaalle kuljettavissa raketeissa polttoaine on usein nestemäistä, joka antaa avaruusraketeille enemmän voimaa ja moottorit toimivat pidempään kuin pienissä ilotulitusraketeissa. 

Avaruusraketit ovat suurempia ja ne lentävät ilotulitteita pidemmälle, mutta ne noudattavat ihan samoja periaatteita kuin muutkin taivaalle kipuavat raketit. 

rocket-launch-693266_1920.jpg

Miten tehdään oma raketti?

Tällä kerralla rakennamme raketteja, jotka käyttävät polttoaineenaan ilmaa. Nämä raketit liikkuvat kun ilma purkautuu niistä ulos. Vastaus siihen miksi raketti lentää liittyy fysiikan lakeihin, kuten suuremmissakin raketeissa. 

 

Raketit teet helposti ihan tavallisesta kopiopaperista, voit tehdä niitä eri kokoisia ja näköisiä, tutkia niiden lentoratoja ja pitää samalla hauskaa. Ilman voimalla kulkevaa rakettia voi käyttää niin ulkona kuin sisällä. Se on kuitenkin paperia joten sateella se kastuu eikä lennä kunnolla, sisällä puolestaan huomioi mahdolliset kynttilät ja ihmiset. Raketti on muutoin vaaraton mutta voi syttyä kynttilästä tai nokka voi osua ihmiseen, joten varovaisuus on aina paikallaan.

Rakettitehtaan tarvikkeet:

 

Katsotaanpa ensin mitä tarvitaan kotirakettien rakentamiseen.  

  • Tyhjä pullo (Esimerkiksi limsapullo tai tiskipesuaineen pullo).

  • Teippiä, maalarinteippiä ja ilmastointiteippiä.

  • Paperiliimaa.

  • Sakset.

  • A4 - kokoista tulostuspaperia. 

raketti tarvikkeita.jpg

Seuraavalla sivulla pistämme rakettitehtaan käyntiin ja lennätämme rakettimme!

bottom of page