top of page

uuden vuoden touhut

Rakettitehdas käyntiin

space-travel-154020_1280.png

Pieni raketti: syntyy paperista ja teipistä lyijykynän avulla. Tarvitse myös hieman liimaan nokan ja siivekkeiden kiinnittämiseen. Kuvassa raketti tehdään kieputtamalla paperia suikaleina kynän ympärille. Toinen vaihtoehto on rullata kynän ympärille esimerkiksi puolet A4 – kokoisesta kopiopaperista. Kuvat: ESA

Pikkuraketin siivekkeet voit tulostaa tästä:

Pikkuraketin kokoamisohjeet:

(Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana)

Pikkuraketti.JPG
Pikkuraketti 2.JPG

Pikkuraketin lento: Pikkuraketti lentää hienosti kun et tee siitä liian painavaa. Lentoon raketti saadaan laittamalla pilli raketin sisään sen avoimesta päästä, ja puhaltamalla pilliin reippaasti. Valmistaessasi rakettia muista tarkistaa että pilli mahtuu rakettisi sisään eli sen halkaisija on hitusen suurempi kuin pillin.


Ja sitten lennättämään!

Pikkuraketti 3.JPG
Raketti iso.jpg

Iso raketti: Iso raketti syntyy samalla periaatteella kuin pienempikin, mutta paperirullan halkaisijasta tehdään suurempi.

 

Avuksi tähän rullaamiseen käy  esimerkiksi paksumpi tussi. Isompaa rakettia ei saa kunnon lentoon pilliin puhaltamalla, vaan käytämme tyhjää muovipulloa.

 

Monenlaiset pullot kuten esimerkiksi tiskiainepullot, limsapullot ja mehupullot toimivat tässä hyvin. Muovipullon lisäksi tarvitaan onttoa muoviputkea ja kestävää teippiä.

Ison raketin siivekkeet voit tulostaa tästä:

Ison raketin nokan voit tulostaa tästä:

Iso raketti.JPG

Valmistettuasi raketin tarkista ennen teippausta, että putken pää mahtuu rakettisi sisälle. Putkeksi käy myös monenmoiset putket, parhaiten sopii sopivasti taipuista putki. Esimerkkinä olevassa valokuvassa käytän vesijohtoputkea. Jotta saat raketin hyvään lähtöasentoon voit rakentaa myös laukaisualustan vaikkapa pahvista. Putki kiinnitetään tyhjään muovipulloon, putken pää asetellaan kohti korkeuksia ja lopuksi raketti laitetaan putken päähän.

Iso raketti 2 B.JPG
Iso raketti 2.JPG

Sitten ei muuta kuin polkaisemaan reippaasti muovipulloa ja katsomaan miten ja minne raketti lensi.

Mikäli kotoa löytyy kulmakappale, voit tehdä myös piirroskuvan mukaisesti putken paperista.

Isomman raketin lento: Tutki lennon vaiheita ja missä asennossa rakettisi lentää. Muovipulloksi käyvät kaikki 0,5 - 1,5 litran pullot ja miksei suuremmatkin. Esimerkkiraketin kokeilulennot on tehty 0,5 - 1,5 litran pulloilla. Muovipullo on kuin polttoainetankki, eli pieneen pulloon mahtuu vähemmän polttoainetta kuin isoon. Pullon pitää olla kestävä, jotta se ei kunnon polkaisusta mene rikki mutta kuitenkin samalla joustava, jolloin ilma saadaan pullosta nopeasti ulos ja rakettiin sisään.

Onnea kokeiluihin!

Seuraavalla sivulla käydään vielä hieman läpi rakettien historiaa.

bottom of page