top of page

Uuden vuoden touhut

rakettitiedettä tämä vain on

v2-rocket-193762_1920.jpg

Kuka ne raketit keksi?

Rakettien teknologiaa on kehitetty toden teolla 1880 - luvulta lähtien, eli jo noin 140 - vuotta. Ilotulitusrakettien tavoin toimivia ruutiraketteja oli kuitenkin olemassa jo 1200 - 1300 luvuilla, melkein kahdeksan sataa vuotta sitten! Ensimmäiset raketit keksittiin Kiinassa, jossa yli kaksi tuhatta vuotta sitten tehtiin bambua polttamalla sähikäisiä. Kuumentuessaan ruo'on sisällä oleva ilma laajeni voimakkaasti halkaisten lopulta kuoren äänekkäästi pamahtaen 

Melko nokkelaa väkeä nuo muinaiset kiinalaiset!

Avaruutta kohti kiipeävien rakettien kehitys alkoi kunnolla noin sata vuotta sitten, jolloin keksijät kuten amerikkalainen Robert Goddard alkoivat rakennella omia koerakettejaan. 

Goddard_and_Rocket.jpg
Apollo_11_Launch_-_GPN-2000-000630.jpg

Kun keksijät ja tieteilijät olivat todistaneet rakettien toimivuuden, alettiin niistä rakentaa yhä suurempia.

Ihmiset ymmärsivät että rakettien avulla voitaisiin päästä avaruuteen, jopa toisille toisille taivaankappaleille kuten kuuhun!

Vuonna 1969 Yhdysvalloista laukaistiin  valtava Saturn Viisi raketti, jonka avaruuteen nostama Apollo 11 avaruusalus vei ensimmäiset ihmiset kuuhun.

Tarvittiin vain isompi raketti!

Raketin toimintaperiaate

Rakettimoottori perustuu Newtonin kolmanteen lakiin, jonka mukaan voima aiheutta yhtä suuren vastavoiman. Tätä sanotaan voiman ja vastavoiman tai aktion ja reaktion laiksi. Arkielämässä tämä laki näkyy muun muassa täyteen puhalletussa ilmapallossa, joka päästetään vapaaksi. Pallo lähtee liikkeelle, koska sen suusta purkautuu kaasua ulos.

Yellow Balloon

Rakettimoottoria ja siinä kiinni olevaa polttoainetankkia voi ajatella kuin ilmapalloa, moottori on ilmapallon suuaukko ja polttoainetankki on itse pallo. Moottorissa polttoainetankin sisällä olevat aineet yhdistyvät ja muuttuvat ulos purkautuvaksi liekiksi. Ihan kuten ilmapallo lentää halki ilman siitä purkautuvan kaasun ansiosta, myös raketti lentää halki ilman kun sen moottorista purkautuu todella kuumaa kaasua!

Rocket Launch

Hyvää ja turvallista uutta vuotta kaikille kerhoilaisille!

Fireworks
bottom of page